Олександр Мінін та Антоніна Городецька взяли участь в обговоренні законопроєкту № 1210

01 жовтня 2019

30 вересня 2019 року відбувся організований Комітетом з податкового та митного права АПУ круглий стіл «Поняття “вини” та “умислу” у законодавчих новелах – чому юристи б’ють на сполох?», метою якого стало обговорення нововведень законопроєкту 1210. У роботі круглого столу взяли участь старший партнер Олександр Мінін та старший експерт Антоніна Городецька.

Олександр Мінін наголосив, що в теперішній редакції законопроєкт виглядає як надмірне обтяження і не вирішує ніяких проблем. На його думку, необхідною умовою застосування санкцій податківцями повинна бути наявність доведеної вини (як це вимагається і практикою ЄСПЛ), тобто обґрунтування контролюючим органом наявності суспільно-небезпечних наслідків – шкоди, спричиненої діями платників податків, визначення розмірів шкоди спричиненої діями платників податків, за які застосовуються санкції. Лише тоді можна буде говорити про відповідність штрафів загальним принципам права і принципу верховенству права, зокрема такої його складової як пропорційності (співмірності).

Антоніна Городецька у своєму виступі звернула увагу, що за законопроєктом 1210 наразі закріплено презумпцію вини платника податків, що у свою чергу веде до покарання без вини. Відповідно, тягар доказування лягає не на податківців, а на платника, оскільки він буде змушений доводити, що діяв обачно, розумно та добросовісно. «Поняття “вини” та “умислу” вводяться не для звільнення від відповідальності, а як кваліфікований склад для можливості стягнення більших штрафів», – зазначила Антоніна.

Учасники круглого столу зійшлися на думці, що норми законопроєкту 1210 посилюють тиск на платників податків і несправедливі по відношенню до них.

Ознайомитися з презентацією фахівців .

Відеотрансляцію круглого столу можна переглянути за посиланням.