Олександр Мінін розповів про податкову систему України на радіо «Голос Донбасу»

02 грудня 2016

Вчора Олександр Мінін, старший партнер «КМ Партнери», виступив у прямому ефірі радіо «Голос Донбасу» в програмі «Ціна питання», де обговорив реформування податкової системи України.

Олександр окреслив основні питання щодо оподаткування, а саме: податкові навантаження на заробітну плату громадян, місцеві податки, в т.ч. транспортний податок, ПДВ та ПДФО, проблему великої кількості кримінальних проваджень за ст. 212 тощо. Експерт розповів, від чого залежить робота системи і прокоментував, як можна діяти, щоб змінити ситуацію.

Олександр Мінін наголосив, що на сьогодні податок не є пенсійним накопиченням, бо кошти не йдуть на інвестування для забезпечення пенсій у майбутньому, а тільки витрачаються. Пенсійний фонд фінансується значною частиною за рахунок нарахувань із загальних доходів бюджету.

Експерт визначив «податки» як те, що забирають у громадян примусово. Пояснив різницю між прямими податками і непрямими: прямий податок сплачується з власних коштів, статків, за рахунок власних доходів; непрямий – тягар, який може бути покладений на інших. Пан Олександр підкреслив, що найголовніша суть полягає у тому, що втрачається бажання заробляти, коли більшу частину в тебе забирають. Через таку ситуацію надходження зменшуються і з’являється більша мотивація «йти в тінь».

На сьогодні основним завданням, яке означив експерт, є врегулювання на законодавчому рівні питань, які стосуються оподаткування, оскільки дуже часто виникають суперечності, наприклад, між положеннями Податкового Кодексу та Конституції України. Вирішення проблем Олександр вбачає у взаємодії громадськості з державою, адже саме громадськість уповноважена впливати. Експерт порадив усім цікавитися податками, оскільки «незнання податків не звільняє від їх сплати».

Прослухати програму на радіо можна за посиланням.