Експерти КМ Партнери виступили на круглому столі Податкового комітету ААУ

07 квітня 2017

5 квітня 2017 року в Пресс-центрі Інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ відбувся круглий стіл на тему: «Зміни у податковому законодавстві. Чого чекати в 2017 році». Захід пройшов під егідою Податкового комітету Асоціації адвокатів України.

Теми, висвітлені на круглому столі, викликали жваву дискусію серед його учасників та цілий ряд запитань до кожного з доповідачів. А саме, в ході заходу обговорили зміни до Податкового кодексу України та практичні аспекти їх застосування, зміни в адміністративному процесі та інші актуальні питання, пов’язані з податковими правовідносинами. Круглий стіл відкрила голова Податкового комітету ААУ Антоніна Городецька. Також з вітальним словом до учасників звернувся Президент ААУ Олег Рачук.

Координатор робочої групи з реформування процесуального законодавства Ради з питань судової реформи при Президенті України Віктор Короленко розповів про нову редакцію Кодексу адміністративного судочинства України. Пан Короленко пояснив, що зміни покликані усунути нагальні проблеми адміністративного судочинства, знайомі, в тому числі, і учасникам податкових спорів. Пан Короленко підкреслив, що при підготовці змін до Кодексу вивчалися аналогічні процесуальні закони Німеччини, Австрії, Франції.

Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України Тетяна Весельська висловила задоволення тим, що, незважаючи на зміни, в Кодексі зберегли ключові положення, що стосуються захисту особи приватного права від свавілля з боку органів влади. Зі свого боку пані Весельська розповіла про формування нового Верховного Суду України, зокрема, про процес відбору суддів, формування судових палат.

Олександр Мінін, старший партнер, адвокат , член Громадської Ради при Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики звернув увагу, що зміни, які пропонуються і вносяться, залежать не тільки від державних гілок влади, але також безпосередньо від адвокатів та платників податків. Зазначив питання дискримінації щодо сплати податків, навівши приклади транспортного податку та плати за землю. Пан Мінін закликав адвокатів до активного впливу на формування реальної податкової політики.

Дмитро Кухнюк, адвокат, доцент кафедри нотаріального та виконавчого процесу й адвокатури юридичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка, керуючий партнер АО «Мельник, Кухнюк і партнери», розповів про граничний розмір відшкодування витрат в адміністративному та цивільному судочинстві. Зокрема, висвітлив питання компенсації витрат щодо трудових питань з огляду на ЦПК.

Олексій Співак, інспектор Ради бізнес-омбудсмена, розповів, що собою являє Рада Бізнес-омбудсмена, про її напрями роботи та завдання. Наголосив на підписанні Меморандуму про співробітництво з Державною фіскальною службою та рядом інших державних органів. В тому числі, окреслив статистику розгляду скарг, які в основному стосуються податкових перевірок, реєстрації податкових накладних та відшкодування ПДВ.

Старші радники  Віталій Оджиковський та Антоніна Городецька, яка також є головою Податкового комітету Асоціації адвокатів України, виступили з доповіддю на тему: ««Життя» після перевірки чи без неї (простіше інколи не допускати?): зміни на практиці та в законодавчому регулюванні, очікувані зміни в порядку судового вирішення спорів».

У своєму виступі Віталій розповів про розмежування повноважень контролюючих органів, починаючи з 2017 року та компетенцію податкової інспекції в рамках цього розмежування. Також він акцентував увагу на порядку проведення перевірок і повноваженнях перевіряючих.

Антоніна розглянула питання щодо призначення податкових перевірок на підставі ухвали слідчого судді. Зокрема, поділилася висновками щодо відсутності права слідчих на звернення до суду за призначенням податкових перевірок, а слідчих суддів – на розгляд таких клопотань та призначення перевірок. Також пані Городецька вказала на можливість невизнання акта, складеного за результатами такої перевірки, допустимим та належним доказом в рамках кримінального провадження.

Ознайомитися з презентаціями доповідей можна за посиланнями нижче:

Презентація доповіді Дмитра Кухнюка

Презентація доповіді Олексія Співака

Презентація доповіді Віталія Оджиковського та Антоніни Городецької