КМ Партнери захистила інтереси «Монделіс Україна» у спорі щодо коду УКТ ЗЕД, визначеного за результатами пост-аудиту, на стадії оскарження до Державної фіскальної служби України

25 січня 2019

вдалося успішно відстояти інтереси українського підприємства «Монделіс Україна», що належить до міжнародної групи компаній – найбільшого у світі виробника шоколадної продукції, печива та цукерок, у спорі з Офісом великих платників податків щодо застосування коду УКТ ЗЕД у ході класифікації пакувального обладнання та домогтися скасування податкових донарахувань уже на етапі адміністративного оскарження відповідних рішень у Державній фіскальній службі України.

Зокрема, спір виник щодо визначеного «Монделіс Україна» коду УКТ ЗЕД при ввезенні на митну територію України пакувального обладнання для печива. В рамках пост-аудиту Офіс великих платників податків не погодився із визначеним «Монделіс Україна» у митній декларації кодом УКТ ЗЕД 8422 40 00 90 (iнше обладнання для пакування та загортання товарiв) і застосував інший код УКТ ЗЕД 8422 30 00 99 (обладнання для наповнення, закупорювання пляшок, банок, закривання ящикiв, мiшкiв або iнших ємкостей, їх запечатування, закорковування або наклеювання на них етикеток; обладнання для герметизацiї пляшок, банок, тюбикiв та аналогiчних ємкостей; обладнання для газування напоїв), у зв’язку із чим донарахував «Монделіс Україна» податкові зобов’язання з ПДВ та ввізного мита.

Фахівцями було розроблено комплексну стратегію захисту для «Монделіс Україна» та напрацьовано обґрунтування позиції щодо правильності визначеного компанією коду УКТ ЗЕД, виходячи як з правових, так і з технічних аспектів щодо особливостей роботи обладнання. Відповідні аспекти фахівцями було висвітлено як у скарзі, так і в ході представництва інтересів «Монделіс Україна» в рамках засідання комісії Державної фіскальної служби України із розгляду скарги.

Завдяки цьому, скаргу «Монделіс Україна» було задоволено, а податкові донарахування у повному обсязі скасовано вже на рівні Державної фіскальної служби. До слова, відзначимо, що такий результат цікавий не лише з точки зору згоди з позицією по суті застосування коду УКТ ЗЕД платником, а й тим, що згода Державної фіскальної служби України з позицією платника відбувається досить рідко (до прикладу, станом на 01.12.2018 р., виходячи із даних офіційного веб-сайту ДФС, така згода мала місце лише у 12,4 % випадків1).

Представництво інтересів «Монделіс Україна» в рамках процедури адміністративного оскарження здійснювалось командою фахівців , зокрема партнером Іваном Шинкаренком та старшим радником Марією Козленко, під керівництвом старшого партнера Олександра Мініна.

Примітки:

1З  21 481 оскаржених ППР лише  2 672 були скасовані.