КМ Партнери успішно захистила інтереси клієнта у спорі з трансфертного ціноутворення

06 грудня 2018

Команда представила інтереси виробничого підприємства, що входить до групи компаній світового лідера з виробництва молочних продуктів, у спорі з трансфертного ціноутворення (ТЦУ). У даній справі розглядалося питання відповідності цін, визначених підприємством, рівню звичайних цін із застосуванням методу чистого прибутку. Справа була розглянута судом апеляційної інстанції, який підтримав позицію суду першої інстанції, визнавши незаконними податкові донарахування, здійснені фіскальним органом у даному аспекті.

Згідно з обставинами справи, фіскальний орган не погодився з результатами аналізу документації ТЦУ підприємства. В акті перевірки перевіряючі самостійно розрахували показник рентабельності та визначили новий ринковий діапазон рентабельності, в результаті чого зробили висновок про невідповідність рівня цін.

За даними ДФС, метод чистого прибутку застосовує 90 % платників податків, на яких поширюється контроль ТЦУ. Водночас, у ході його застосування виникає цілий ряд спірних питань, судова практика щодо яких ще не сформована. Першу цеглину у формуванні такої практики заклало рішення суду першої інстанції у цій справі, винесене у грудні 2017 року, в якій отримала позитивний для клієнта результат і змогла повністю задовольнити позов (про це ми писали в публікації «Вперше в Україні: перемога команди КМ Партнери у спорі по суті правил ТЦУ стосовно методу чистого прибутку»). У даному судовому процесі вперше в Україні було сформоване судове тлумачення багатьох важливих аспектів контролю ТЦУ. Детальніше про цю справу та її значення можна почитати за посиланням.