Команда КМ Партнери успішно представила інтереси української мережі кінотеатрів

13 жовтня 2020

Команда успішно представила інтереси української мережі кінотеатрів у спорі з Головним управлінням Державної податкової служби у місті Києві та довела правомірність отримання компанією бухгалтерських послуг на підставі цивільно-правового договору з фізичною особою-підприємцем.

Контролюючий орган за результатами документальної планової виїзної перевірки перекваліфікував виплату винагороди ФОП в заробітну плату, донарахував податкові зобов`язання, єдиний соціальний внесок, військовий збір та застосував відповідні штрафні санкції.

Суд в результаті дослідження доказів встановив, що договір, укладений компанією з ФОП, не містить ознак трудового договору, а ФОП надає бухгалтерські послуги, не здійснюючи трудову функцію, зокрема:

«За вказаними цивільно-правовими угодами, суд не встановив факту прийняття ФОП на роботу за конкретною кваліфікацією, професією, посадою; не встановив факту роз`яснення таким особам їх прав і обов`язків та проінформування під розписку про умови праці,… процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою таких угод є отримання певного матеріального результату».

Також суд погодився з аргументами адвокатів та дійшов наступного висновку:

«Використання ЕЦП ФОП не може свідчити про те, що відносини компанії та ФОП є трудовими. Наведене може вказувати лише на неузгодженість законодавства в даній сфері, відсутність механізму для отримання ЕЦП не працівником компанії, проте ніяким чином не підтверджує наявність трудових відносин».

У судовому спорі представництво інтересів клієнта здійснювала команда фахівців , зокрема, старший радник Ярослава Івасюк під керівництвом партнера Олександра Шемяткіна.