Юлія Кривомаз виступила з доповіддю на засіданні Комітету АПУ з податкового та митного права

30 вересня 2021

28 вересня 2021 року відбулося онлайн-засідання Комітету з податкового та митного права Асоціації правників України на тему «Судова податкова практика: про нове і цікаве». Експерт Юлія Кривомаз виступила з доповіддю про неконституційність деяких норм податкового законодавства і як можна з цим боротись.

Відповідно до законодавства, можна отримати право на звернення з конституційною скаргою, але є низка передбачених Конституцією України та Законом України «Про Конституційний Суд України» умов для застосування такого механізму. Зокрема, отримання остаточного рішення у спорі з податковим органом. Тобто, податковий спір програний, а податкові донарахування – сплачені.

Проте Юлія нагадала колегам, що не обов’язково чекати програшу всіх інстанцій і як наслідок сплачувати зобов’язання по справі, щоб ставити питання про неконституційність норм. Зараз суди мають право не застосовувати норму, якщо вона не відповідає Конституції, вже на стадії розгляду справи судами першої інстанції. Потрібно лише спонукати суди не забувати про таке їхнє право і частіше ним користуватися.

Приклад дії такого механізму Юлія продемонструвала на конкретному кейсі, в якому відкрили провадження в Конституційному Суді України на основі скарги щодо штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, тобто суд визнав аргументи адвокатів  достатніми для того, щоб прийняти справу до розгляду.

Детальніше з основними тезами доповіді можна ознайомитися за посиланням.