Олександр Мінін та Юлія Кривомаз виступили на ХІ Податковому форумі АПУ

26 жовтня 2022

26-27 жовтня Асоціацією правників України проводиться ХІ Податковий форум.

Цьогорічний форум присвячений таким питанням: податкові виклики під час війни, проблемні питання ПДВ, міжнародне оподаткування, трансфертне ціноутворення, міжнародні стандарти податкової прозорості та валютний контроль очима банків, інвестиційна привабливість України після війни та ще багатьом актуальним проблемам сьогодення.

Сьогодні відбулась перша сесія форуму щодо важливої теми – «Податкові виклики під час війни». Старший партнер  Олександр Мінін та старший радник Юлія Кривомаз виступали в межах цієї сесії з темою «Проблеми ПДВ, що найяскравіше проявилися зараз в Україні (або чому ПДВ в Україні НЕ відповідає системі ПДВ в ЄС)».

У доповіді Олександр та Юлія почали з відшкодування ПДВ і пов’язаних з цим перевірок як конкретної проблеми, можливих підходів до її вирішення.

Від цього, як окремого, перейшли до більш загального бачення проблеми – суттєвій НЕвідповідності законодавства і практики в Україні загальній системі ПДВ ЄС щодо такої складової як забезпечення фіскальної нейтральності цього податку для бізнесу. Тобто, що бізнес має виступати фактично лише в якості «податкового агента» і не нести економічний тягар цього податку. Це забезпечується правом на негайне вирахування вхідного ПДВ, як тільки зобов’язання з нього виникає у постачальника, що є фундаментальним правом і не може бути обмеженим.

Як недотримання цього в Україні, наведено приклад з блокуванням реєстрації податкових накладних, за якого постачальник формально має зобов’язання з ПДВ, а покупець позбавлений права на податковий кредит через відсутність зареєстрованої податкової накладної.

Невизнання податкового кредиту з посиланням на «гріхи» інших осіб є санкцією, неправомірним застосуванням занадто суворої відповідальності. Права на податковий кредит можна позбавити, тільки якщо платник визнається співучасником шахрайства з ПДВ «по ланцюжку».

Принцип фіскальної нейтральності передбачає наявність реального права на своєчасне відшкодування від’ємного значення ПДВ, якщо воно накопичується у значних обсягах.

Чіткі і ясні вказівки щодо всього цього, як викладено вище, надаються у практиці Європейського суду справедливості (Суду ЄС), які є обов’язковими для правильного застосування норм законодавства ЄС.

Відповідно, пропонується приводити наше законодавство з ПДВ у відповідність до стандартів ЄС, що власне і вимагається з огляду на спрямованість України до ЄС і зобов’язання з приведення українського законодавства і практики у відповідність до норм ЄС.

Наприкінці доповіді також звернули увагу, що певне тлумачення відповідних норм Податкового кодексу України відкриває, навіть зараз, можливості для позиції, відмінної від поточної негативної практики щодо зазначених питань, зі зміною на користь платників податку і ближче до норм і практики ЄС. За це є підстави боротися, і, за наполегливості, це може бути закріплено і на рівні судової практики.

Ознайомитися з презентацією доповідачів можна за посиланням.