Юлія Кривомаз виступила з доповіддю на засіданні Комітету АПУ з податкового та митного права

06 травня 2022

04 травня 2022 року відбулась онлайн-дискусія Комітету АПУ з податкового та митного права, присвячена оподаткуванню в умовах воєнного стану.

Це перша онлайн-зустріч членів Комітету з початку вторгнення рф на територію України. За цей час було прийнято низку законів, направлених на функціонування держави в умовах воєнного стану. За два місяці уже є можливість бачити дію відповідних змін та над чим варто працювати далі.

Юлія Кривомаз, старший радник , виступила з доповіддю на тему «Як працює система ПДВ під час воєнного стану?». І цим вкотре підняла важливе питання: чи не на часі взагалі скасувати цей податок?

«Система справляння ПДВ не працює та знаходиться в дисбалансі. Для багатьох платників податків суттєво змінилися правила гри, виникло безліч виключень, заблоковано бюджетне відшкодування ПДВ, заблоковано реєстрацію податкових накладних, що призводить до невизначеності щодо права на податковий кредит у покупців. А найбільший тягар ПДВ лягає на найбідніше населення, у якого більша частина статків йде саме на повсякденне споживання», – зазначає Юлія.

Але поки ще існує ПДВ, йдемо далі по основних змінах. Юлія звернула увагу, що законодавцем введено нові норми щодо звільнення від самонарахування ПДВ у разі знищення / пошкодження товарів внаслідок обставин непереборної сили. Але оскільки Податковим кодексом не врегульовано перелік документів на підтвердження знищення майна, слід відповідально підійти до питання документування факту такого знищення / пошкодження (на які документи краще орієнтуватися, можна переглянути у презентації Юлії за посиланням нижче).

Сподіваємося на більш ліберальний підхід податкового органу до вимог щодо проведення інвентаризації для списання знищених / пошкоджених товарів, основних засобів, адже проведення інвентаризації може бути пов’язано з рядом ризиків для членів комісії (нерозірвані снаряди, руйнування пошкоджених конструкцій).

А якщо понесені збитки не пов’язані напряму із веденням бойових дій? Якщо, наприклад, продукція стала некондиційною внаслідок неможливості покупця виконати договір опосередковано через бойові дії (перебування покупця в зоні бойових дій, зміна потреб ринку внаслідок війни). За словами Юлії, у таких випадках йдеться швидше про суттєву зміну обставин для сторін договору, яка й зумовила відступ від зобов’язань за договором / втрату продукції, оскільки відсутній причинно-наслідковий зв’язок між втратою майна та дією обставин непереборної сили (форс-мажору). Тож є підстави говорити, що ПДВ не підлягає нарахуванню і в такому випадку. Але знову наголошуємо, що платник податків має правильно підійти до документування втрати майна.

Більше детально з цими питаннями можна ознайомитися у презентації Юлії за посиланням.