Юлія Кривомаз виступила з доповіддю на онлайн-дискусії Комітету АПУ з податкового та митного права

25 липня 2022

21 липня 2022 року відбулась онлайн-дискусія Комітету АПУ з податкового та митного права, присвячена обговоренню проблемних питань ПДВ і реєстрації податкових накладних (далі – ПН) в умовах воєнного стану.

З доповіддю на цю тему на зустрічі виступила старший радник  Юлія Кривомаз. Юлія розповіла, в якому стані зараз система справляння ПДВ, причини загострення проблеми та що робити платникам, щоб зберегти «живі» кошти. Далі основні тези виступу.

Як всім відомо, з початком активних воєнних дій система справляння ПДВ перестала нормально функціонувати, адже широкий перелік операцій було виведено з-під оподаткування ПДВ, а частина платників перейшла на сплату єдиного податку за ставкою 2 % без сплати ПДВ. Реєстрація ПН «була фактично заблокована без жодного нормативного обґрунтування. Це призвело до ще більшого збою в роботі системи ПДВ». Законодавець, намагаючись виправити ситуацію, дозволив на час воєнного стану відносити суми ПДВ до податкового кредиту на підставі первинних документів.

Після майже трьох місяців у заблокованому стані, робота системи поволі відновлюється, реєстрація ПН знову почала відбуватися. Але чи означає це повернення до нормального (чи скоріше хоча б звичного і зрозумілого для платників) попереднього стану?

Як зазначає Юлія, «насправді, питань більше ніж відповідей. Законодавець ще більше всіх заплутав і важко передбачити, як поводитимуть себе податкові органи».

Проте, за словами Юлії, платникам податків, які в деклараціях за червень вже відкоригували дані по податковому кредиту, зменшивши кредит на суму ПДВ за операціями, не підтвердженими зареєстрованими ПН, вже зараз можна вжити заходів. «Слід оцінити, чи може компанія сплачувати зобов’язання зараз, чи краще ці кошти залишити в обігу для подальшої виписки ПН.

У випадку, якщо вже зменшили в декларації за червень податковий кредит по операціях, не підтверджених ПН, зареєстрованих в ЄРПН, то є підстави говорити, що його можна відновити».

Детальний аналіз цієї проблеми та практичні поради платникам податків також можна переглянути у статті експертів  «Закон 2260: як і чому бізнес опинився «крайнім» у вирішенні проблем з СЕА ПДВ та реєстрацією податкових накладних?».

Ознайомитися з презентацією Юлії можна за посиланням.