Юлія Кривомаз виступила на онлайн-заході Комітету АПУ з податкового та митного права

23 грудня 2022

20 грудня 2022 року Комітетом АПУ був проведений захід на тему: «Судова практика під час воєнного стану: тренди 2022 року». На засіданні виступила старший радник  Юлія Кривомаз з темою «Справи про блокування/додаткові вимоги при реєстрації ПН з погляду природи ПДВ як непрямого податку – блокування реєстрації – штраф на покупця? Чи покупець може оскаржувати блокування реєстрації накладної на його користь?».

Юлія розпочала доповідь з того, що блокування реєстрації ПН є масовою проблемою. За результатами дослідження стану бізнесу у листопаді щонайменше 50 % підприємств стикнулися з блокуванням ПН. Проблема загострюється із блискавичною швидкістю, і страждає не лише продавець, чиї ПН блокуються, але і покупець, який позбавляється права на податковий кредит допоки ПН не буде зареєстрована. Урешті-решт держава отримує подвійно сплачене ПДВ поки тягнеться оскарження блокування ПН. Така ситуація прямо суперечить законодавству ЄС та практиці Суду Справедливості ЄС, відповідно до яких ПДВ є непрямим податком і тягар цього податку не може лягати на плечі бізнесу.

Сьогодні в актуальній судовій практиці принципові питання, що випливають із системи функціонування ПДВ, не підіймаються. Платники податків фактично йдуть на оскарження виключно, щоб розблокувати ПН. І саме на такого роду позови витрачається фінансовий та адміністративний ресурс суб’єктів господарювання.

Для вирішення проблеми пропонується спори, пов’язані з блокуванням реєстрації ПН, переносити у нову площину, виходячи з природи податку, наслідків для покупця (адже це фактично санкції, накладені в порушення презумпції невинуватості), і вимагати приведення національного законодавства у відповідність до законодавства ЄС.

Навіть якщо спочатку судова практика буде не на боці платників податків, лобіювання цього питання допоможе звернути увагу законодавця, бізнес-асоціацій та міжнародної спільноти і, зокрема, інвесторів, що локальне законодавство України значною мірою не відповідає законодавству ЄС, і, як наслідок, ініціювати законодавчі зміни щодо забезпечення «європейськості» системи ПДВ в Україні.

Ознайомитися з презентацією Юлії можна за посиланням.