Юлія Кривомаз виступила на онлайн-засіданні Комітету АПУ з темою «Штрафні санкції та адміністративне оскарження під час воєнного стану»

21 вересня 2022

15 вересня 2022 року Комітетом АПУ з податкового та митного права був проведений онлайн-захід на тему: «Перевірки та санкції – випробування для платника на міцність». На засіданні виступила старший радник  Юлія Кривомаз з досить актуальною темою, адже в такий нелегкий для всіх час бізнес і далі продовжує зазнавати тиску з боку контролюючих органів.

Юлія розпочала доповідь з переліку штрафних санкцій, які застосовуються податковими органами за результатами податкових перевірок, дозволених у період дії воєнного стану.

Як виявилось, контролюючі органи зловживають підміною предмету перевірок з огляду на мораторій на певні їх види. За словами Юлії «на практиці вже були випадки, коли податкові органи з метою приховування факту проведення перевірки за відсутності для цього передбачених законом підстав, зазначали, що предметом перевірки є інші питання. Але ж природа перевірки визначається за її реальною суттю, а не тим, як вона формально названа, найімовірніше, з метою обходу вимог закону». На щастя, вже є практика оскарження таких дій контролюючих органів, і декілька з таких рішень Юлія навела у своїй презентації.

Окрім цього, на сайті Верховної Ради зареєстровано Законопроект № 7720 від 01 вересня 2022 року, який пропонує суттєво розширити перелік дозволених перевірок під час воєнного стану, зокрема це перевірки за ТЦУ, додаткові перевірки в рамках адміністративного оскарження та оскарження висновків акту перевірки, перевірки нерезидентів. «Що цікаво, у пояснювальній записці зазначено, що цей Законопроект пропонується для «належного наповнення дохідної частини бюджету» за рахунок відновлення строків здійснення заходів із погашення податкового боргу. А відновлення перевірок ТЦУ сприятиме «збільшенню податкового навантаження» та добровільній сплаті податку», – коментує Юлія. Тобто законодавець навіть не приховує, що ціль Законопроекту збільшити податкове навантаження на бізнес, який з останніх сил виживає, а не полегшити його діяльність під час воєнного стану.

Зважаючи на складну ситуацію, Комітет докладатиме зусиль для удосконалення законодавства, враховуючи потреби, які на часі сьогодні.

Ознайомитися з презентацією Юлії можна за посиланням.