Юлія Кривомаз виступила на онлайн-заході Комітету АПУ «Проблемні питання ПДВ»

13 лютого 2023

09 лютого 2023 року Комітетом АПУ був проведений захід, присвячений обговоренню проблемних питань стосовно податку на додану вартість (далі – ПДВ).

На засіданні виступила старший радник  Юлія Кривомаз з темою «ПДВ не по-європейськи», в межах якої детально розглянула проблему неприйняття таблиць платника ПДВ та деяких змін в строках реєстрації податкових накладних (далі – ПН), а також в розмірах штрафів за їх несвоєчасну реєстрацію.

Відповідно до законодавства зареєстрована ПН є достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту. Проте наразі питання ПДВ загалом (і йдеться не тільки про бюджетне відшкодування) керується в ручному режимі. Як зазначає Юлія, право на податковий кредит ще треба «завоювати». Фактично встановлюються додаткові вимоги: подається Таблиця даних платника податку, пояснення, первинні документи.

Платники податків вимушені діяти «на упередження», подаючи «купу» додаткових документів, а при блокуванні ПН – весь процес збору і подання документів починається заново. А все тому, що Постановою КМУ № 1165 посадовим особам контролюючого органу надається значний рівень дискреції, що створює поле для зловживань. Потенційно контролюючий орган, маючи принципову позицію не враховувати Таблицю того чи іншого платника, завдяки критерію «інше» може з будь-яких підстав відмовляти платнику у врахуванні його Таблиці і відправляти його на нове коло збору та подачі документів, блокуючи ПН.

Щоб якось вирватися із замкненого кола, пропонується Покупцям не боятися зупинки реєстрації ПН, а передбачати в договорах положення, що частина оплати вартості товару в розмірі, що відповідає сумі ПДВ, сплачується контрагенту після реєстрації ПН в ЄРПН. Постачальникам зі свого боку не визнавати податкові зобов’язання з ПДВ по заблокованих ПН з посиланням на те, що ПН складається в момент виникнення зобов’язань. Якщо податковий орган заперечує правомірність реєстрації ПН, то тим самим імпліцитно він, виходить, заперечує і виникнення у постачальника зобов’язань з ПДВ.

Така практика не виключає ризиків, проте при масовому підході поступово перекладе тягар на плечі податкової. Надалі спільними зусиллями потрібно намагатися запровадити позитивні зміни і на рівні законодавства.

Ознайомитися з презентацією Юлії можна за посиланням.