Олександр Мінін та Антоніна Городецька виступили із доповідями на вебінарі «Податки: зміни в законодавстві та правозастосуванні»

19 березня 2021

18 березня 2021 року відбувся вебінар на тему «Податки: зміни в законодавстві та правозастосуванні», організований Німецько-українською промислово-торговельною палатою. Серед учасників вебінару були також старший партнер  Олександр Мінін та старший радник Антоніна Городецька.

Олександр Мінін свій виступ присвятив змінам щодо відповідальності та штрафів за Податковим кодексом, які набули чинності з 01 січня 2021 року.

Зокрема, Олександр звернув увагу платників податків на підводні камені, які криються в нових змінах, та у яких випадках потрібно «уважно стежити за руками податкової». По-перше, це, звичайно, те, що є багато змін «на гірше», податкове законодавство на сьогодні заплутане, а його положення не узгоджуються між собою. Але і це можна використати для ефективного захисту, якщо уважно та комплексно підійти до вирішення проблеми.

Одними із ключових змін є визначення поняття «вина» для податкових цілей та обтяження відповідальності у зв’язку з «умисними» діями. Тут Олександр радить бути надзвичайно уважними і звертатися до практики ЄСПЛ та «критеріїв Енгеля». Не обійшлося також без змін щодо ППР, які теж набрали чинності на початку цього року, але порядок щодо надсилання ППР так і досі не затверджений Мінфіном. То чи не значить це, що ППР, які передбачають притягнення до фінансової відповідальності, взагалі практично неможливі? Ще більше цікавого на цю тему – у презентації Олександра.

Виступ Антоніни Городецької був присвячений блокуванню реєстрації податкових накладних – одному з найбільш болючих питань платників податків, яке досі не вирішене. Як показав досвід, звичайні заходи не допомагають – йти до суду і роками чекати на врегулювання питання, а Держава буде тим часом користуватися надмірно отриманими сумами податку?

Або ж можна звернутися до нестандартних підходів, і, як зазначила Антоніна, «перевести м’яч на поле податкової». Таким підходом є коригування податкової декларації, тобто зменшення зобов’язання з ПДВ на суму ПДВ, на яку заблокували накладні, з одночасним повідомленням податкового органу про підстави коригування. Запропонований варіант має не тільки «технічне» значення, а й може слугувати засобом реального впливу платників податків на податкову політику. Адже у разі значної кількості застосування такого підходу система «переобтяжується» і буде змушена шукати вихід, чи то зміною регулювання, чи то принаймні суттєвим зменшенням кількості блокування реєстрації. Детально про застосування такого підходу, які можуть бути ризики та наслідки і як їх уникнути, можна переглянути в презентації Антоніни за посиланням.