Олександр Мінін виступив зі спеціальною доповіддю на Х Податковому форумі АПУ

29 листопада 2021

26 листопада відбувся Х Податковий форум Асоціації правників України, де своїми поглядами та думками щодо важливих питань у сфері оподаткування поділились представники бізнесу і влади. Традиційно на форумі обговорювалися найактуальніші та найважливіші питання на сьогодні. Серед них: податкова амністія, принципи та механізми новоствореного БЕБУ, оподаткування ІТ-індустрії та грального бізнесу. Зі спеціальною темою «Боротьба з беззаконням у законі: звертаємося до основ» виступив старший партнер  Олександр Мінін.

Назва доповіді Олександра говорить сама за себе. Адже сьогодні досить часто, особливо у сфері адміністрування податків, не тільки застосування законів створює проблеми, а й власне зміст та суть деяких законів викликає питання щодо їх правомірності, збалансованості і справедливості. Іншими словами, як зауважив Олександр, «не закон погано виконується, а просто закон – поганий». Що ж робити коли дійсно закон «поганий», такий, що явно виходить за межі розумного, співмірного, доцільного, і є неправовим? Чи варто виконувати будь-які забаганки законодавця, які він встановлює в якості закону?

Наприклад, всім відомі штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, які можуть у 10 разів перевищувати штрафи за самовиправлення помилки при декларуванні та сплаті податку. Можливе вирішення – оскарження до Конституційного Суду. Наразі провадження за конституційною скаргою представництва «Андрітз Гайдро ГмбХ» знаходиться на розгляді Конституційного Суду, тож із нетерпінням чекаємо результатів. Ще більше прикладів з історії та сучасності у презентації Олександра за посиланням.

І насамкінець Олександр нагадав усім, що у сфері оподаткування платники податків мають сприймати себе не просто об’єктами, щодо яких приймаються норми, а й «гравцями», які своїми діями можуть впливати на те, які саме мають бути норми. І для цього не обов’язково бути формальним учасником законодавчого чи регуляторного процесу на рівні виконавчої влади. Загальні критерії і оцінки співмірності, доцільності, справедливості можуть виступати тим компасом, який початково зорієнтує, чи ми не стикаємося в дійсності з неправомірністю нав’язуваного регулювання.