Антоніна Городецька виступила з доповіддю на засіданні Комітету АПУ з податкового та митного права

30 квітня 2021

29 квітня 2021 року відбулося ще одне онлайн-засідання Комітету з податкового та митного права Асоціації правників України. Доповідачем виступила старший радник  Антоніна Городецька з темою «Блокування реєстрації податкових накладних».

Для початку Антоніна запропонувала розібратися, що ж таке власне податкова накладна (далі – ПН) та які її обов’язкові реквізити. Зокрема, розповіла, що між визначенням і реквізитами відповідно до Податкового кодексу та формою ПН, запропонованою Мінфіном, наявні значні відмінності, тож не всі так звані «податкові накладні» слід вважати ПН за законом.

Також Антоніна детально розглянула, чи має взагалі держава за законом право зупиняти реєстрацію ПН. За словами Антоніни, «платники податків ведуть нерівний бій проти зупинення та відмови у реєстрації податкових накладних, і в результаті постачальники несуть збитки, а Держава отримує подвійні надходження ПДВ».

Один із варіантів виходу із цієї ситуації – звернення до суду, однак у цьому варіанті вирішення питання може тривати кілька років, а в цей час Держава буде користуватися надмірно отриманими сумами податку. Тому Антоніна запропонувала альтернативний варіант – скоригувати податкову декларацію. Детальніше про цей підхід та можливі ризики – у презентації Антоніни за посиланням.