КМ Партнери виступили генеральним партнером І Фінансового форуму ААУ

21 жовтня 2016

DSC0844021 жовтня відбувся І Фінансовий форум ААУ, на якому адвокатура, бізнес і представники влади обговорили актуальні питання в сфері фінансів, фінансово-правові аспекти ведення бізнесу, питання оподаткування, реструктуризації й інші. «КМ Партнери» стали генеральним партнером заходу.

Віталій Оджиковський – старший радник, адвокат «КМ Партнери» виступив із доповіддю «Податкові спори в аспекті реформи судочинства». Віталій окреслив значення конституційної реформи в цілому та безпосередньо для податкових спорів. Зокрема, Віталій підкреслив, що окрім питань процедурного характеру (призначення суддів, створення/ліквідації судів), конституційною реформою зміщені важливі акценти у підходах до вирішення спорів. Наприклад, ст. 129 Конституції України, яка раніше проголошувала, що суддя підкоряється лише закону, тепер встановила, що суддя керується верховенством права, яке є значно ширшим поняттям ніж вузьке розуміння закону.

Віталій зазначив, що саме на таке зміщення акцентів слід було б орієнтуватись і в практиці вирішенні податкових спорів. Зокрема, щоб при прийнятті рішення судді керувались не просто надрукованими буквами законів, а виходили із їх суті та духу, а також із суті податків та загальних принципів права в його широкому розумінні.

В рамках доповіді Віталій навів декілька прикладів із поточної практики вирішення спорів та їх можливе розв’язання через призму верховенства права. Підсумовуючи, Віталій зазначив, що на його думку, платники та бізнес наразі очікують більш ефективної роботи Конституційного Суду України, доступ до якого нарешті отримали і приватні особи.

Завантажити pdf-файл презентації доповіді Віталія Оджиковського.