Круглий стіл щодо законопроекту № 7518

26 лютого 2018

22 лютого 2018 року в Пресс-центрі Інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ відбувся круглий стіл ААУ на тему: «Законопроект № 7518 – як запорука початку функціонування Тимчасового реєстру та повернення бюджетного відшкодування «старих» періодів».

У ході заходу наголошувалося, що передбачений Податковим кодексом Тимчасовий реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ, поданих до 01 січня 2016 року, до сих пір не сформований і не працює (мав бути сформований до 01 лютого 2017 року). Таким чином, вже рік компанії України позбавлені можливості повернути «старі» суми бюджетного відшкодування ПДВ. Круглий стіл відкрила голова Податкового комітету ААУ Антоніна Городецька.

Анна Санкіна, GR менеджер CHS, зауважила, що питання відшкодування коштів є дуже актуальною проблемою для бізнесу і що дуже важливо забезпечити реальне започаткування роботи Тимчасового реєстру. Також Анна зазначила, що цей законопроект важливий і як демонстрація намірів держави, оскільки недопустимим є факт наявності боргу у держави, яка має європейські цінності.

Інна Таптунова, партнер , наголосила на важливому питанні, яке непокоїть платників податків: враховані чи будуть враховані сплачені ними суми, чи потрапили їхні заяви до цього реєстру, чи ні. Крім цього Інна поділилася міркуваннями щодо наявних коштів у державному бюджеті для відшкодування коштів, механізму роботи постійного та тимчасового реєстру, реалізації кроків відшкодування, прописаних у законопроекті.

Олександр Мінін, старший партнер, адвокат, вказав, що бізнесу потрібні реальні гроші – відшкодування. Відсутність Тимчасового реєстру, для формування якого за законом складнощів немає, вже сама по собі перешкоджає реалізації відшкодування ПДВ, зокрема шляхом заліку сум до відшкодування проти поточних податкових зобов’язань. Головне в бажанні держави дійсно вирішити це питання, адже минуло вже більше року як відшкодування «старого ПДВ» фактично заблоковане. Нагадав Олександр про спробу (законопроект) влітку 2017 року взагалі відмовитися від відшкодування такого ПДВ живими грошима на користь облігацій, тобто змінити ще раз «правила гри». «Теперішній законопроект принаймні не погіршить ситуації і, будемо сподіватися, може спрацювати на розблокування процесу, на що очікує бізнес», – зазначив пан Олександр.

Віталій Наконечний, помічник-консультант народного депутата Андрія Журжія, детально розглянув історію питання і прокоментував положення законопроекту. Вважає, що сам законопроект не вирішить питання функціонування Тимчасового реєстру, тому що головна проблема – ніхто не дотримується законодавства і в першу чергу необхідно вимагати виконання владою хоча тих норм, які вже існують.

Оксана Швець, представник Американської торговельної палати, зазначила, що Законопроект № 7518 може стати способом фактичного розблокування повернення бюджетного відшкодування ПДВ за попередні періоди і тому компанії-члени Палати його підтримують.

Відеозапис круглого столу можна переглянути за посиланням.